Parisuhteessa narsistin kanssa
Tarina kertoo elefantista, joka seisoskelee vuodesta toiseen kiinnitettynä pieneen paaluun, eikä yritä edes tempaista itseänsä vapaaksi, vaikka se kävisi melko helpostikin. Miksi? Kauan sitten elefantti oli pieni ja paalu suurempi kuin pieni elefantti. Elefantti oppi silloin, että paalu oli häntä isompi ja hän ei kykene pääsemään sitä irti. Tämä ajatus on seurannut elefanttia läpi vuosien ja sen vuoksi elefantti seisoo yhä paikallaan ja luulee, että paalu on niin iso ja luja, ettei se voi päästää siitä irti. Sama koskee meitä ihmisiä ja meidän käsitystämme siitä, mitä voimme ja mitä emme voi tehdä.
Ihmiset ajattelevat, että he eivät voi tehdä suhteilleen mitään. Lehdistä voi ihmetellen lukea, kuinka menestyksekkäät, taloudellisesti riippumattomat ihmiset jumiutuvat loputtomiin, katastrofaalisiin, alistaviin ihmissuhdedraamoihin. Esimerkiksi Pamela Andersson, Tommy Lee tai Whitney Houstonin ongelmat aviomies Bobby Brownin kanssa. Kerrotaan, että Whitney on kerta toisensa jälkeen kokenut väkivaltaa. On kerrottu, että heidän on ollut erittäin vaikea päästä toisistaan eroon. He ovat ”sopineet” eroavansa, mutta ovat jotenkin sidoksissa toisiinsa. He vain elävät toivon varassa, niin kuin useimmat ihmiset. Kun mikään ei tunnut muuttuvan, he olettavat, että on paras pysyä paikoillaan. He tyytyvät kohtaloonsa ja ajattelevat, että on varmaan muillakin samanlaista.
Eva Ruszin mukaan, opittu avuttomuus on periksi antava reaktio, joka lähtee ihmisen sisäisestä vakuuttuneisuudesta: ”tekeepä hän mitä tahansa, hän ei voi muuttaa tilannettaan miksikään”. Usein jätetään vastuu omista asioista ympäristölle ja kaikesta mitä itselle tapahtuu. Ihmisen omat ajatukset omasta itsestään johtavat siihen, että hänen voimavaransa vähenevät eikä päästä koskaan kokeilemaan kuinka tosia nuo ajatukset ovat.
Elämänkumppanin valinta on useimmille tärkeä asia. Toiveena on löytää kumppani, jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut ja löytää yhteisiä asioita elämässä. Haluamme valita kumppanin huolella. Kun näköpiiriin ilmestyy ihminen, joka vaikuttaa ”täydelliseltä” meillä voi olla vaikeaa aluksi erottaa onko hän todella niin täydellinen, kuin hän antaa ymmärtää. Jos täydellisen julkisivun taakse kätkeytyy vaikeita persoonallisuushäiriöitä, kuten narsismi tai psykopatologia, sen huomaaminen vie aikaa. Voi käydä niin, että ymmärrämme sairaalloisuuden vasta, kun olemme ryhtyneet vakavaan suhteeseen ja on vaikea irrottautua enää suhteesta.
Meihin on sisäänrakennettu kaipaus olla toisen ihmisen kanssa. Menneinä aikoina avioliitto oli usein liiketoimi, jossa oli kyse rahasta ja maasta. Nykyisessä yhteiskunnassa useimmat asettavat tunteet etusijalle. On tehty useita tutkimuksia siitä, miten sosiaaliset suhteet vaikuttava terveyteen merkittävästi. Perski (2002) on tutkinut tätä asiaa ja viittasi tutkimukseen, jossa haastateltiin 13 000 suomalaista naista ja miestä. Tutkimus osoittaa, että siviilisääty, ystävät sukulaiset sekä osallistuminen järjestötoimintaan vaikuttavat merkittävästi terveyteen.
Oletko kohdannut ihmissuhteissa erikoisia tilanteita? Oletko tavannut miehen/naisen, jonka kanssa tuntuu kaikki loksahtavan paikalleen ja kaikki tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Mietit, että tallaisesta olen juuri haaveilut. Suhde alkaa upeasti ja yleensä etenee aika nopeasti yhteen muuttamiseen ja naimisiin menoon. Narsisti alkaa aika nopeasti kertomaan sinulle ”suurista” tunteistaan sinua kohtaan ja kohtelee sinua kuin prinsessaa. Hän on hyvin määrätietoinen ja herrasmies ja ostelee sinulle lahjoja ja hemmottelee usein viemällä ulos syömään ja haluaa esitellä sinut nopeasti myös sukulaisilleen.
Narsistin uhrin ihailu ja halu olla toisen lähellä menee täydestä, koska hänellä on suuri rakkaudennälkä. Kun Narsisti saa sinut omistettua itselleen alkaa tapahtua jotain outoa. Unelmien prinssi tai prinsessa muuttuu mielivaltaiseksi, jopa väkivaltaiseksi sinua kohtaan. Hän alkaa rajoittaa sinun elämääsi kaikella tavalla; sukulaisia, ystäviä ja sinun elämääsi ja aikatauluja. Kaikki mitä teet ovat hänen mielestään väärin.
Usein puhutaan, että kun parisuhteessa on vaikeaa ja ristiriitoja, voi niistä selvitä, kun ottaa esille kipeitä asioita. Jos mietitään tunneälyn merkitystä parisuhteessa, niin se on aivan välttämätöntä, että osaat mennä puolison asemaan, että opit tietämään asiat myös hänen kannaltaan. Tämä pätee kyllä normaalisti, mutta, jos olet parisuhteessa narsistin kanssa tämä ei toimi. Silloin samaistuminen toisen asemaan on turhaa ja väsytät sillä vain itsesi.
Toisinaan rakkaan ihmisen hylkäämäksi joutunut ihminen voi ajatella, että kaikki miehet/naiset torjuvat minut, enkä minä enää koskaan löydä ketään, joka rakastaa. Käsitys, että ei ole rakastamisen arvoinen, johtaa siihen, että elämä tuntuu synkältä ja surulliselta. Tällaiset ajatukset voivat olla peräisin jo lapsuuden ajoilta. Ylikriittinen ja nujertava kasvatus voi aiheuttaa, että ihmisen on vaikea aikuisena uskoa itseensä.
Usein narsistin uhrit kyselevät jälkeenpäin itseltään, että kuinka saatoin mennä tähän mukaan? Kuinka saatoin olla niin tyhmä, että uskoin kaiken, mitä hän sanoi ja teki? Uhrit joutuvat vastailemaan myös sukulaisten ja ystävien kummasteleviin kysymyksiin, että miten ett muka huomannut mitään ja miten olet antanut huijata itseäsi?
Tässä yhteydessä kannattaa ottaa esille myös psykopatia, koska sairas narsismi ja psykopatia ovat aika samankaltaisia. Mistä voimme seitten erottaa psykopatian? Psykologiassa käytetään erilaisia termejä psykopatiasta, kuten psykopaatti, sosiopaatti ja epäsosiaalinen persoona. Psykopaatti johtaa usein ympäristönsä harhaan. Ihmiset voivat luulla, että ovat tekemisissä tavalliseen tapaan toimivan ihmisen kanssa, koska psykopaateilla ei ole vaikeuksia ymmärtää, kuinka yhteispeli muiden ihmisten kanssa toimii.
Psykopaatit voivat osoittaa näennäistä empatiaa, koska heillä on kykyä eläytyä muiden tapaan ja tuntea- mutta vain manipuloidakseen ja tyydyttääkseen omat tarpeensa. He näkevät muut objekteina. Psykopaateilta puuttuu myötätunto, mikä merkitsee, että he saattavat huomata, että muut kärsivät, mutta se ei liikuta heitä. He voivat käyttäytyä kylmästi, vaikka huomaavat, että toinen on peloissaan ja näyttäytyy heikolta.
Heikkous herättää psykopaatissa aggressiota, koska pelkkä aavistus siitä, että heissä itsessään voisi olla heikkoutta, on kukistettava hinnalla millä hyvänsä. Psykopaatin rinnalla eläminen merkitsee elämistä jatkuvassa sekaannuksessa ja kaaoksessa. Usein voi joutua alttiiksi psykopaatin äkillisille mielenmuutoksille ja ne tapahtuvat silloin, kun niitä vähiten odottaa.
Psykopatian syynä ovat psykologiset, biologiset ja geneettiset tekijät. Erotuksena sosiopaatteihin psykopaatit voivat usein elää ulospäin toimivalta näyttävää elämää. Psykopatiaa esiintyy kaikkialla yhteiskunnassa ja yhteiskuntaluokissa. Psykopaatteja on myöskin erilaisia. Yksi psykopaatti voi olla impulsiivinen ja aggressiivinen, kun toinen voi olla hallittu ja laskelmoiva, hyvin koulutettu ja ”näennäisesti” hyvin sopeutunut.
Eva Ruszin (2005) mukaan psykopaattimiehet/naiset esiintyvät kaikilla osa-alueilla itsevarmoina. He esiintyvät myös empaattisina ja tunteellisina. Aluksi he näyttävät olevan aitoja, mutta pian totuus paljastuu. He ovat viehättäviä, eikä heille tuota vaikeuksia näytellä eläytymiskykyistä, tunteellista ja empaattista. Heidän käyttäytymisensä on osa heidän luonnehäiriötään. He ovat jo lapsena oppineet teeskentelemään kaikenlaisia tunteita selvitäkseen erilaisista tilanteista. Heiltä puuttuu kuitenkin myötätunto ja kyky eläytyä muiden elämäntilanteisiin. Psykopaatti viestittää koko ajan ristiriitaisesti. He vaikuttavat ulospäin menestyviltä. Tämän vuoksi ympäristö ei huomaa julkisivun taakse kätkeytyvää todellisuutta. Sinunkin on ollut ehkä vaikea saada läheisiäsi uskomaan millainen puoliso sinulla on ja miten hän sinua kohtelee?
Eva Ruszin (2005) mukaan ulkopuolisen on vaikea määritellä kuka on psykopaatti. Psykopatian syynä ovat psykologiset, biologiset ja geneettiset tekijät. Erotuksena sosiopaatteihin psykopaatit voivat usein elää ulospäin toimivalta näyttävää elämää. Psykopaattista käyttäytymistä esiintyy, joka yhteiskuntaluokissa. Puhutaan valkokaulusrikollisista. Ulospäin vaikuttaa erittäin miellyttävältä, siistiltä, sujuvalta ja viehättävältä. Läheisissä suhteissa hän käyttää psyykkistä ja toisinaan myös fyysistä väkivaltaa. Tällaisen käytöksen uhri murtuu psyykkisesti pikkuhiljaa. Uhrilla on usein masennusta, ahdistusta, levottomuutta.
Psykopaattisen ihmisen tapa olla suhteessa toisiin ihmisiin:
Psykopaatin poikkeava käytös suhteessa muihin
Narsistinen mies
Narsismi on usein psykopaattien keskeinen piirre. Monilla subkriminaaleilla on pohjalla narsistinen persoonallisuushäiriö. Narsismin käsite kehitettiin varhaisessa psykoanalyysissä sata vuotta sitten. Sillä on juurensa kreikkalaisessa mytologiassa ja Narkissoksen kertomuksessa.
Narkissos oli hyvin kaunis nuori mies. Kerran retkellään hän tuli lähteelle, joka oli täynnä kirkkaana läikkyvää vettä. Kun Narkissos kumartui juodakseen, hän näki kauniin nuoren miehen veden peilipinnalla. Hän rakastuu omaan peilikuvaansa ja lumoutuu siitä niin, että jää lammen rannalle ja näivettyy.
Joukko psykoanalyytikkoja ja kongitiivisia tutkijoita on tutkinut ja määritellyt narsismin käsitettä tästä itserakkauden myytistä käsin. Psykoanalyyttisen teorian mukaan lapsi käy 0-20 vuotiaana läpi erilaisia minän kehitysvaiheita. Tämän kehityksen tarkoituksena on, että lapsi saavuttaa vakautta, turvallisuutta ja sisäistä varmuutta. Hän oppii luottamaan, että vanhemmat ovat olemassa, vaikka nämä eivät olekaan aina läsnä. Tämä käynnistyy toden teolla 2-vuotiaana, vaikka se on jo alkanut jo syntymästä. Lapsen pitää kehittää sisäinen turvaa luova reprensensaatio.
Narkissoksen myyttiä tulkitaan niin, että Narkissos ei koskaan saavuttanut kehitysvaihetta, jossa hän erottaa äitinsä ja itsensä eri persooniksi. Hän oli myös isätön ja näin ollen hänellä ei ollut isähahmoa, jonka kanssa olisi voinut kilpailla äidistä tai äidin huomiosta. Narkissoksen isä oli joen jumala Cephissos, joka oli raiskannut äidin ja sen jälkeen kuollut. Siten voidaan olettaa, että Narkisoosksen äiti oli kohdellut häntä hyvin erityisellä tavalla.
Lapsuudessa persoonallisuuden kehitykseen kuuluu tietty egoismi aivan luonnollisena asiana. Pieni lapsi on tietyssä vaiheessa hyvin itsekeskeinen. Vähitellen kehityksessä on kuitenkin tärkeää tulla sellainen vaihe, jossa lapsi voi vaihtaa näkökulmaa ja katsoa asioita toisten kannalta. On opittava tuntemaan katumusta ja korjaamaan oma käytöstä. Meissä kaikissa säilyy läpi elämän terveen itsekeskeisyyden tai narsismin piirre, jonka ansioista me opimme tuntemaan sekä vahvuutemme ettö rajoituksemme. Sekä lapselle että aikuiselle on hyväksi, että haluaa kehittää itseään ja kokee sen jännittäväksi ja mielenkiintoiseksi. Teinit ovat tietyissä vaiheissa hyvin narsistisia ja vanhempien tehtävä on silloin huolehtia, etteivät he jumiudu sellaiseen käytösmalliin.
Kognitiivisessa kehitysteoriassa viitataan erityisesti neljään tekijään, joiden katsotaan edistävän epätervettä narsismia.
Narsistiin keskeiset persoonallisuudenpiirteet
Narsistin kanssa naimisissa oleminen tarkoittaa, että tulee käsitellyksi omaisuutena, johon puolisolla on valta. Aikuinen narsisti kantaa sisällään yksinäistä lasta, joka tuntee olevansa hylätty ja vailla rakkautta. Narsisti voi tuntea sisällään tyhjyyttä, joka laukaisee erilaisia reaktioita ja käytösmalleja, kun hän kokee, että häntä ei kohdella tai nähdä erityistapauksena. Hän paisuttaa itseään ja omaa arvoaan, yrittää ylentää itseään muiden yläpuolelle. Hän hakee statusta ja sosiaalista asemaa tunneperäisen läheisyyden asemasta. Hän on epäempaattinen ja hyvin kriittinen muita kohtaan. Aikuiset narsistit tekevät kaikkensa vaientaakseen sisäisen ahdistuksen ja tyhjyyden. Heistä voi tulla työnarkomaaneja, täysin riippuvaisia jostakin urheilusta tai harrastuksesta. Heillä voi olla myös monia pakkomielteisiä käyttäytymismalleja, kuten itsetyydytys, pornofilmien katseleminen ym. asiat, jotka estävät kontaktin heidän sisäisen surullisen lapsen kanssa.
Whitney Houstonin tavoin uskotaan, että etteivät voi elää omaa elämäänsä ilman tätä miestään ja siitä seuraa, että palataan aina takaisin ja jatketaan katastrofaalista suhdetta. Itse tiedän hyvin tämän tunteen. Ei ole helppo tunnustaa, että on valinnut väärin ja tunnustaa, että minua on huijattu, vaikka on ollut jo tiedossa, että jotain on vialla. On vaikea niellä ylpeyttään ja repäistä irti itseään tästä tuhoisasta suhteesta. Sitä haluaa uskoa parempaa toisesta ihmisestä.
Mietin usein, että olen todella onnellinen, että sain käsiini aikoinaan Daniel Golemanin tunneäly aihetta käsittelevän kirjan. Aihe on vaativa ja sen vuoksi olen opiskellut ja tutkinut asiaa useita vuosia. Minulla on myös omia kokemuksia, joiden kautta olen peilannut asioita oppimaani. Opiskelen myös psykoanalyysiä ja olen psykiatrian asiantuntija. Minulla on ollut elämässä useita tilanteita, joissa olen joutunut tekemään vaikeita päätöksiä ja todennut, että tunneälyn avulla olen selvinnyt niistä. Olen löytänyt nopeasti hyviä ratkaisuja eri tilainteisiin.Tämän vuoksi päätin tutkia enemmän aihetta tunneälyn kannalta. Haluatko sinäkin kehittää tunneälyäsi, jonka avulla selviät elämän kolhuista ja voit ennaltaehkäistä tuhoisia suhteita ja masennusta? www.tunnejataito.fi etusivulta löydät tunneälytestin, joka antaa osviittaa siitä, onko sinulla tunneälyä, jonka avulla voit löytää ratkaisuja elämäsi vaikeissa tilateissa.
Voit ottaa myös suoraan yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta: Lomakkeeseen
Tunnetaito-valmentaja Päivi Myllykangas
LÄHDE: Eva Rusz, , Vaarallinen rakkaus, parisuhteessa narsistin kanssa, 2005, Sweden