Terveen rakkaussuhteen on määrä tyydyttää turvallisuuden, varmuuden, intohimon, ja läheisyyden tarpeemme. Suhde narsistisen tai psykopaattisesti käyttäytyvän ihmisen kanssa antaa juuri päinvastaisia asioita: turvattomuutta, epävarmuutta, ahdistusta, syyllisyydentunteita ja särkyneitä tulevaisuuden unelmia.
Aikuinen rakkaussuhde käy saman kiintymisprosessin kuin lapsen ja vanhempien suhde. Kahden aikuisen välille syntyy side. Rakastuminen on kiintymisprosessi, jossa me tunnemme vetoa toisiimme, tulemme nähdyksi ja tunnetuiksi. Kaksi ihmistä haluaa tulla yhdeksi. Kiintyminen toiseen ihmiseen on elämänpituinen prosessi. Itse olen huomannut, että minulla on ollut erittäin hyvä perusolettamus itsestäni työelämässä. Olen hankkinut itselleni hyvän koulutuksen ja työn ja olen pätevä työssäni. Mutta lapsuuden turvattomuuden tunteet ja kiintymismallien takia kielteinen minäkuvani aktivoitui rakkaussuhteissa. Lapsuudessani jouduin ansaitsemaan äidin huomion ja tämä on vaikuttanut merkittävästi miessuhteissani.
Terve rakkaussuhde perustuu osapuolten väliseen tasapainoon. Molempien on voitava tuntea ja antaa turvallisuutta. Molempien on voitava ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan. Joskus tietysti jokainen voi käyttäytyä asiattomasti, mutta on pyrittävä siihen ettei loukkaa toista.
Meillä on usein perusolettamuksia itsestämme. Perusolettamukset ovat yleensä ehdottomia, yleistäviä ja meille ”tosia”, varsikin kielteiset perusolettamukset, jotka voivat olla hyvin itsetuhoisia. Omaa itseämme koskevista perusolettamuksista seuraa usein automaattisia ajatuksia. Ne ovat välittömiä ja nopeasti syntyä ajatuksia, jotka kehkeytyvät tietyissä tilanteissa. Toinen osapuoli voi haukkua sinua, että olet tyhmä, etkä käsitä mitään. Jos sinulla on kielteinen perusolettamus itsestäsi, automaattinen ajatuksesi voi olla ” hän on varmasti oikeassa, hänhän on korkeasti koulutettu. Hän varmasti ymmärtää asian paremmin kuin minä. Ihan tyypillistä minulle, että en ymmärrä mitään.
Jos sinulla on myönteinen perusolettamus itsestäsi, ajattelet automaattisesti, että ”kenelläkään ei ole oikeutta sanoa minulle noin. Ei se tee minusta täyttä nolaa, vaikka en heti ymmärrä, mitä hän tarkoittaa. Myönteiset perusolettamukset tukevat meitä ja vievät meitä elämässä eteenpäin, ja ne antavat meille hyvän itsetunnon. Jo sinulla on myönteinen perusolettamus itsestäsi, ajattelet automaattisesti, että kellään ei ole oikeutta sanoa minulle noin, enkä ole automaattisesti nolla, vaikka en ymmärrä mitä hän tarkoittaa.
Automaattisten ajatusten tunnistaminen ja kyseenalaistaminen ovat keskeistä kognitiivisessa terapiassa. On tärkeää tiedostaa silloin, kun ihminen alkaa ajatella automaattisia ajatuksia, hänen tunteensa seuraavat pian perässä, mikä taas vaikuttaa hänen käyttäytymiseensä ja toimintaansa. Erilaisista tilanteissa syntyvistä itseään koskevista ajatuksista ihminen kehittää joukon selviytymismalleja, jotka toimivat tuskallisiin tilanteisiin sopeutumisen suunnitelmina. Kielteisten ajatusmallien seurauksena monet ovat käyttäytyneet passiivisesti eivätkä ole tehneet mitään tilanteensa korjaamiseksi parisuhteessa. He ovat vaienneen, sopeutuneet, kärsineet, pitäneet kaiken sisällään, välttäneet konflikteja, ilmoittaneet pahoinpitelyjen jälkeen, että ovat sairaana jne.
On tavallista, että automaattiset ajatukset saavat meidät tekemään vääriä tulkintoja erilaisissa tilanteissa. Seuraavassa Eva Rutzin luettelo automaattisten ajatusten erilaisia tulkintoja.
1. Tunneperäinen tulkinta
Uskot, että joku asia on totta, koska juuri silloin tuntuu siltä. Et piittaa muista perusteluista. ” Minulla on lämmin olo kehossa, tottahan tämä on rakkautta!”
2. Oman itsen vähättely
Vähättelet itseäsi ja arvoasi, myönteisiä ominaisuuksiasi ja sitä vastoin suurentelet kohtaamaasi ihmistä ja annat hänen tehdä itseesi vaikutuksen ”oi asianajaja, lentäjä-eihän minulla poloisessa ole mitään annettavaa.”
3. Leimaaminen
Lyöt itseesi kielteisen leiman sen suhteen, kuka olet ja mitä osaat: ”Olen heikko, ruma, tyhmä ja kelvoton.”
4. Katastrofiajattelu
Kuvittelet tulevaisuuden katastrofeja, etkä ota huomioon muita mahdollisia myönteisiä vaihtoehtoja: ” En koskaan löydä hyvää miestä.”
5. Ajatusten lukeminen
Uskot tietäväsi, mitä muut ajattelevat ja mitä mieltä he ovat sinusta: ”Tiedän, että hän suuttuu minulle, jos sanon mitä ajattelen.”
6. Yleistäminen
Teet kaiken kattavan kielteisen arvion itsestäsi, joka ulottuu pitkälle nykytilanteen tuolle puolen: ”Jos epäonnistun tässä suhteessa, loppuelämä on pilalla.”
7. Itseensä ottaminen
Pidät omana syynäsi sitä, jos muut käyttäytyvät huonosti. ” Oli minun syytäni, että minua lyötiin.”
Välttyäksesi ajautumasta vanhoihin tuttuihin ajatusmalleihisi, sinun on kiinnitettävä huomiota siihen, millaisia automaattisia ajatuksia nousee esiin, kun kohtaat miehen/naisen, jonka kanssa haluat ryhtyä suhteeseen. Sinun täytyy ennen muuta hankkia uusia ajatusmalleja ja opetella muuttamaan omia kielteisiä ajatuksiasi itsestäsi. (Lähde: Rusz Eva, vaarallinen rakkaus, 2005)
Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää blogejani, niin käväisehän kotisivuillani tai jos haluat valmennusta tunnetaitoihisi, niin täytä yhteydenottolomake kotisivuillani. Linkin löydät alapuolelta.
Terveisin
Päivi Myllykangas